• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Több mono Split, vagy 1db multi Split klímát vegyünk?

  Mi az a mono split klíma berendezés és mi az a multi split klíma beredezés?

  Akik most veszik életük első klímáját, nem biztos hogy tisztában vannak ezekkel.
  Mivel mindkét klíma elnevezésében megtalálható a SPLIT szó, ezért kezdjük ennek a jelentésével.

  A Split jelentése osztott,   vagyis van egy kültéri egység és egy beltéri egység, a két egységet 1 pár rézcső, és vezetékek kötik össze. 

  A mono klímaberendezések a hagyományos, legtöbb házra felszerelt klímák.

  Ezek csak 1db beltéri egységből és 1db kültéri egységből állnak. 

  A Muti klímák ezzel ellentétben több beltéri egységből és 1db kültéri egységből állnak. A beltéri egységek száma típustól és teljesítménytől függően változhat.
  Jellemzően minimum 2db és maximum 6db beltéri egységgel szertelhetőek fel.


  További előnye még a rendszernek hogy a letöbb esetben a beltéri egységeknél nagyfokú szabadságot biztosít. 
  Azaz felszerelhető rá egymástól függetlenül oldalfali, mennyezeti,  légcsatornázható, parapetes egységekkel. (típus függő)
  Ezek teljesítményben is eltérhetnek egymástól. 

  Például: A nappaliba szerelhetünk egy 5kW os mennyezeti egységet, a szülői hallóba egy 3,5kW os oldalfali egységet, a gyerekszobába pedig egy 2,5kW os egységet.

  Természetesen,  azt, hogy miből mennyi és mekkora szerelhető fel, a kültéri egység teljesítménye határozza meg. 
  A gyártók ezt rendszerint egy táblázatba foglalják össze, a könnyebb konfiguráció miatt. 

  Melyik a jobb? 

  A fentiek alapján a multi klíma tűnik jobb választásnak, hiszen rugalmasabb, és a házat is csak 1db kültéri fogja elcsúfítani. 

  De sajnos a helyzet azért itt sem ennyire egyértelmű, mivel mindennek vannak előnyei és hátrányai is. 

  Nézzük a mono klímát.

  Előnyök: 
  – Nagy üzembiztonság: Ha 1 készülék elromlik, akkor a többi 1-2-3 klíma továbbra is gond nélkül üzemel tovább.
  – Hosszútávon olcsóbb. ha garancia idő után romlik el a készülék, akkor elég csak a hibás készüléket lecseréltetni (ha javítani nem éri meg)
  – Tetszőlegesen lehet megválasztani a fűtési és a hűtési üzemmódokat. Az egyik készülék fűthet míg a másik készülék hűthet. 

  Hátrányok:
  – A sok kültéri nem a legszebb látvány a házon, igaz ha a ház olyan oldalára sikerül felszerelni ahol nincs nagyon szem elött, akkor ez kevésbé érdekes szempont.

  Multi klíma:

  Előnyök:
  – 1db kültérit kell a házra szerelni (ez méretben nagyobb)
  – többféle beltéri egység választható. (típus függő)

  Hátrányok:
  – Vagy minden helységben fűtés, vagy minden helységben hűtés üzemmód lehetséges, nem lehet megcsinálni, hogy egyik helységben fűtők, míg a másikban hűtők. 
  – Az üzembiztonság kicsi. Ha elromlik a rendszer, akkor minden helységben megáll.
  – Hosszútávon drágább! Ha garancia idő után romlik el a készülék, a javítása is lényegesen drágább, mint 1db mono gép javítása. Ha pedig nem éri meg javíttatani, akkor az egész rendszert cserélni kell, aminek az ára akár milliós költség is lehet.
  – A kültéri egysége nagyobb, ezért hangosabb is. 
  – A nagyon hosszú csövezés rontja a hatékonyságot.

   

  A multi klímáknál az, hogy a készülék egy időben csak egyféle funkciót képes ellátni, főleg a tavaszi és az őszi időszakban jelenthet gondot.
  Egy nagyobb szabadon álló háznál, könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy a déli tájolású nagy ablakokkal  rendelkező nappaliban már 28°C fok a levegő, vagy egy kétszintes háznál az emeleti szobákban van nagyon meleg. 
  Miközben a ház északi oldalán lévő helységekben még 20°C fokot is alig éri el a hőmérséklet. 
  Ilyenkor az egyik helységben még fűtene az ember, míg a másik helységben már hűteni kellene.  
  Sajnos a multi klímákkal ezt a helyzetet nem lehet megoldani, itt kompromisszumra kényszerül az ember, hogy vagy a hideg szobát fűti vagy az emeleti meleg szobákat hűti. 

  Árak:

  A készülék árakban nincs túl nagy különbség, nagyjából ugyanannyiba kerül 2db mono klíma mint 1db multi klíma amit 2db beltérivel lehet felszerelni. 
  Ha van is árkülönbség akkor rendszerint a multi klíma a drágább, persze ahány gyártó annyi féle árazás.

  Szerelési árak: 

  Erre nehéz mit mondani, mert ahány ház, annyi féle lehetőség.
  Amennyiben mono splittekkel szerelteti valaki a házát, és a kültéri egységek mindegyike a ház ugyanarra a pontjára lesz elhelyezve akkor a mono split lesz a drágább.

  Viszont a mono Spliteknél megvan a lehetőség arra, hogy a kültéri egységeket a ház különböző pontjaira szereljük. Ezzel nagymértékben lehet csökkenteni a felhasznált réz csövek hosszát.

  A multi klímáknál erre nincs lehetőség, mivel itt a kültéri csak egy helyre szerelhető.
  Ha a legtávolabbi szobába is kell klíma, akkor lehet, hogy ahhoz az 1db klímához 15-20 méter hosszban kell kiépíteni  csövezést. 


  (3db mono klíma és 1 db multi klíma 3db beltérivel) 

  (A mono klímákkal való szerelés többféle variációra ad lehetőséget például a középső hálószoba, több irányból is (kék nyomvonal) még gazdaságosan csövezhető. )


  Amennyiben 1 db multi klímával szeretnénk az egész lakást klimatizálni, előfordulhat, hogy 40-50 méter réz csövet is be kell építeni a házba.
  Ez kábelcsatornában vezetve nem szép látvány.

  Ez azon kívül, hogy drága, még a teljesítményt is nagymértékben rontja.
  Ugyanis minél hosszabb a cső annál nagyobb lesz a nyomásvesztesség a csőben, amit csak magasabb kompresszor fordulatszámmal lehet ellensúlyozni.  A magasabb fordulatszám, magasabb fogyasztáshoz, és hangosabb kültéri egységhez vezet.
  Továbbá bármennyire is szigeteltek a csövek, a hosszú csövek sok hőt vesztenek, vagy vesznek fel, ez tovább rontja a hatásfokot.

  Nagy távolságoknál a kondenzvíz elvezetés is gondot okozhat, ezért előfordulhat, hogy kondenzvíz szivattyút is be kell építeni a rendszerbe, ez kb: 40.000 ft/db.

  Összegzés:  Azt, hogy melyik a jobb választás minden esetben a ház elrendezése, és a lakok igényei határozzák meg. 

  Sok olyan ház, lakás van, ahol csak a multi split rendszer jöhet szóba, mert egyszerűen nincs lehetőség több kültéri egységet felszerelni. 

  Ha az én véleményemre kíváncsiak, akkor én amennyiben lehetséges, inkább mono split klímákkal oldanám meg a feladatot.  

  Az igaz, hogy ebben az esetben több kültéri egységet is el kellene viselnem a házam falán, viszont, szerintem nagyon fontos szempont az üzembiztonság, és ezzel összefüggésben az is, hogy amennyiben 10 év múlva elromlik az egyik berendezés, akkor is elég csak a hibás készüléket cserélni.
  Jelenleg 1db mono split alap készülék 150 – 200.000 Ft.

  Ha a Multi klíma romlik el, akkor amennyiben javítható, annak a javítása is sokkal drágább, hiszen mindenből sokkal nagyobb van benne.
  Egy nagyobb fő egység meghibásodása, sok esetben nem éri meg a javítás. Mivel pl.: egy multi klíma kompresszor akár több százezer forint is lehet, aminek a cseréje szintén százezres tétel lehet, mivel egy ilyen csere akár egy napos munka is lehet.

  Amikor azt mondják az embernek, hogy a javítás költsége 350 – 400.000 Ft. Akkor érdemes mérlegelni, hogy megéri e a készüléket megjavíttatani. 
  Hiszen javítás után a készülékünk, összes többi eleme 10 éves marad. Előbb utóbb valami megint elromlik. Ráadásul, 10 évvel később az a klíma már elavultnak fog számítani, a piacon jóval kisebb fogyasztású, halkabb gépek lesznek (remélhetőleg).

  Ha a csere mellett döntünk, akkor valószínű, hogy a kültérit és minden beltéri egységet le kell cserélni.  Kicsi az esély arra, hogy a régi beltéri egységek kommunikálni tudjanak az új kültéri egységgel. 

  +1 szempont.

  Teljesítmény: 5db 3,5kW os mono split klíma összességében jóval nagyobb teljesítményre képes mint egy olyan multi klíma amire 5db 3,5kW os beltérit lehet felszerelni. 
  Ha csak összehasonlítjuk a kültéri egységek összes hőleadó/hőfelvevő felületét, az 5db mono készülék jóval nagyobb felülettel rendelkezik. 
  A kültéri egység mérete pedig nagymértékben meghatározza a maximális teljesítményt, és az elérhető hatásfokot is.