• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Elő csövezéssel akár százezreket is megtakaríthat!


  A Split klímák cső szerelése négy féle módszerrel történhet.

  1.
  Az első megoldás a legszebb és egyben legszerencséseb, ha a beltéri egységet úgy sikerül elhelyezni, hogy a csöveket rögtön a beltéri egység mögött tudjuk a szabadba vezetni.

  2.
  A Második megoldást akkor kell alkalmazni amikor a csöveket csak a beltéritől távolabb lehet kivezetni a szabadba.
  Ez kevésbé szép, viszont olcsó. Ebben az esetben a csövek a lakáson belül, egy 50x60mm es fehér kábelcsatornában kerülnek elvezetésre. A kábelcsatorna nem a legszebb, de festéssel, vagy tapétázással kis túlzással eltüntethető.

  3.
  A harmadik megoldás, a fenti kettő ötvözete. Ebben az esetben a csöveket és a vezetékeket, a falba vessük be.
  A végeredmény szép, mivel a csövek nem látszódnak. Viszont ennek a munkaköltsége lényegesen magasabb.

  Amennyiben új házat építünk, vagy felújítás elött állunk, érdemes előre gondolkodni, és amennyiben szükséges a klíma csöveket előre elhelyezni a falba.
  Ezzel jelentős mennyiségű pénzt lehet megspórolni, hiszen egy új, vagy felújított lakást, újra szétverni, majd újra kőművest és festőt hívni, a legnagyobb pénzkidobás.

  Természetesen a szétverés képletesen kell érteni. A falak vésését csak a szükséges széleségben és mélységben végezzük el. Ez a munkafolyamat úgy történik, hogy egy gyémánttárcsás vágógéppel a falat 5cm szélességben és 6 cm mélységben bevágjuk, és a bevágás közötti részt kivéssük. Sajnos ez a munka a porszívózás ellenére is, porral és sok kosszal jár.
  Természetesen a vésést, akár a tulajdonos, vagy egy kőműves is elvégezheti, de érdemes egy klímás tanácsát is kikérni, mert nem megfelelően kialakított horony csak újabb pénzkidobást jelent.

  Ki helyezheti be a csövet?
  Tudomásom szerint nem tiltja a jogszabály, hogy akárki, elhelyezze a falban a csöveket.
  Viszont ezt már tényleg érdemes klímásra bízni, ugyanis nem mindegy milyen és mekkora csöveket helyeznek el a falban. Nem mindegy hogy hajlítják meg. Egy rossz mozdulattal meg lehet törni a csöveket, és onnantól már használhatatlanok.
  Nem mindegy hogy van tárolva, szállítva a cső. A csöveknek végig zárt állapotban kell lenniük. A zárást lehetőleg, por és vízmentesre kell készíteni. A nedvességet még el lehet távolítani a csőből, de a port és egyéb koszt szinte lehetetlen.
  Ha át kell mosni a csöveket, az nem olcsó dolog, főleg, hogy nem szabad vízzel mosni.
  Nem mindegy milyen csöveket használnak. A kereskedésekben „olcsón” lehet kapni réz csöveket, ezek viszont nem vegytiszta csövek, klímatechnikai használatra alkalmatlanok!

  Mivel mindig vannak, olyanok, akik szerint ezek az intelmek a hülyeség kategóriába tartoznak, és csak pénz lehúzás miatt mondjuk ezt, ezért egy kis magyarázatot is mellékelnék.
  A nem vegytiszta csövek, a klíma olajokkal, és a hőtőközeggel is reakcióba léphetnek, az hogy a reakciónak mi lesz a végeredménye, az anyagoktól függ. Lehet, hogy az olaj veszti el kenőképességét, lehet, hogy a hűtőközeg bomlik elemeire, de akár a cső belső korrózióját is okozhatja.
  Az ilyen cső használata garanciavesztéssel is együtt jár.
  A másik fontos dolog, hogy a csőbe nem kerülhet nedvesség. Illetve ami belekerült azt el kell távolítani.
  Erre szolgál a vákuumozás, amit minden telepítés elött el kell végezni.

  A víz (pára) ugyancsak a legnagyobb ellensége a klímának. A klíma olajjal keveredve, savas közeget alkot.
  Ez egy nagyon enyhe sav lesz, viszont a klímáknál a kompresszor tekercs közvetlenül érintkezik az olajjal.
  A savas olaj, pedig elkezdi lemarni a réz tekercsről a szigetelést, ami zárlatot okoz, ami gyakorlatilag gazdasági totálkárt fog jelenteni. Mert a kompresszor csere, egy lakossági klímában kb. annyiba kerül mint egy új olcsó klíma.
  Természetesen ez, egy hosszú folyamat 3-8 év is lehet mire a sav annyira lemarja a szigetelést, hogy zárlat keletkezik.
  Viszont ez pont az az idő, ami után a klíma már nem lesz garanciális.

  Szabályszerűen, az előszerelt csöveket nitrogén nyomás alatt leforrasztva kellene otthagyni.
  Erre azért van szükség, hogy amikor a klímás kimegy felszerelni a berendezést, ebből tudja, hogy a csövezés épp vagy megsérült (mondjuk valaki belefúrt).

  4
  A negyedik módszer, az amikor a csöveket, állmennyezetben vezetjük el.
  Ez lehet olcsó és drága is.
  Mivel ha a kondenzvíz csövet nem lehet gravitációs úton a kültéribe, vagy valamilyen lefolyóba elvezetni, akkor kondenzvíz szivattyút kell beépíteni. Egy ilyen kisméretű speciális szivattyúnak az ára kb.: 40.000 Ft.-tól indul.