• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Mobil klíma

  SOKAN KÉRDEZIK, HOGY VAN-E ÉRTELME MOBIL KLÍMA BERENDEZÉST VÁSÁROLNI?

  Akkor kezdjük az elején.

  Milyenek léteznek?

  1) Az egy csöves mobil klíma, melynek egyetlen kivezető csöve van. Előnye, hogy ő a legolcsóbb kivitel. Működtetéséhez nincs másra szükség, mint az ablakon vagy a falon keresztül kivezetni a csövét. A meleg levegőt ezen a csövön keresztül fújja ki. Működéséből fakadóan a szoba levegője nem cserélődik, csupán az elvont hő távozik meleg levegő formájában. Hátránya viszont, hogy a beépített kompresszor miatt hangos, valamint sokat fogyaszt és lassan hűti le a helyiséget.Egy csöves mobil klíma

  Egy csöves mobil klíma

  2) Kétcsövű mobil klíma.
  Kinézetre megegyezik az előző verzióval, annyi különbséggel, hogy itt 2db nagy csövet kell kivezetni az ablakon.
  Egy picivel hatékonyabb mint az egy csöves rendszer, mivel ez nem a szoba levegőjét fújja ki az ablakon.


  3) Kültéri mobil klíma. A mobilklíma egység a kültérben helyezkedik el és kizárólag a csövet illetve 2 csöves megoldásnál 2db csövet kell a szobába bevezetni.
  Előnye, hogy a kompresszor kint marad, ezáltal halkabb működésű. (azért csendességben igy sem veszi fel a versenyt a SPLIT klímákkal.)
  Az egy csőves verzió hátránya, hogy mivel a kinti meleg levegőt kell folyamatosan lehűtenie, ez teljesítményveszteséggel járhat.
  Kültéri mobil klíma

  Kültéri mobil klíma

  4) Split rendszerű mobil klíma. Ezek a berendezések már kezdik megközelíteni a normál klímák hatásfokát. Gyorsan hűtenek és halkan működnek. Nevezhetjük őket hordozható split klímának is. Legnagyobb hátrányuk az áruk. Az ilyen eszközök két részből állnak. A beltéri egységből, amely a szoba levegőjéből elvonja a meleget, amit egy vékony hűtőközeg csövön keresztül vezetnek ki a kültéri egységhez. Ez a típusú klíma működésében teljesen megegyezik a normál klímáéval. Előnye, hogy nem kell szerelő a fel és leszereléséhez, ezt bárki meg tudja oldani, aki egy megfelelő nagyságú faláttörést tud készíteni a csövek számára.Split rendszerű mobil klíma

  Split rendszerű mobil klíma

  Összefoglalva:

  A mobil klímák nagyon hangosak, sokat fogyasztanak és nem is hűtenek valami túl jól a normál klímákhoz képest. Sok helyet foglalnak, a kondenzvizet meg egy külön tartályba gyűjtik, amit naponta akár többször is üríteni kell.
  Léteznek drága mobil klíma típusok is melyek elpárologtatják a vizet, így nem kell naponta ürítgetni a tartályt.

  Hátrány még a nagyméretű 110-120mm-es csövek elhelyezése, ezeket valahogy ki kell vezetni a lakásból, amit roncsolás nélkül csak az ablakon tudunk megtenni, viszont ilyen esetben gondoskodni kell az ablak szabadon maradt részeinek az elfedéséről, ami hagyományos ablakok esetén szinté lehetetlen.
  Ha a falat fúrjuk át, akkor a falon lesz egy szép nagy lyuk, a mit valószínűleg szeretnének valamilyen szellőző ráccsal eltakarni. Sajnos a legtöbb szellőzőrács olyan nagy légellenállást okoz, ami miatt a klíma nem tudja leadni a hőt megfelelően, ezért időnként túl melegszik és leáll.
  A teljesítményt a lakásban elhelyezett csövek is rontják, ezek vékony 1-2mm vastag műanyag csövek, hőszigetelés nélkül. A csövekben kb: 40°C fokos levegő halad keresztül, aminek a jó része visszakerül a lakásba, attól függően, hogy milyen hosszú a cső.

  Az egy csővel rendelkező készülékeket mindenképpen kerüljük, ezek a lakás levegőjét is kifújják a szabadba.
  Mivel a lakásban ilyenkor alacsony légnyomás keletkezik, a kiszivattyúzott levegő helyére, a kültérből jön vissza a levegő, az összes apró résen, ami a lakásban van. Ez abból a szempontból jó, hogy friss levegő jön be a lakásba, viszont ez a friss levegő meleg. Elvégre azért megy a klíma mert odakint meleg van.

  A két csöves klíma, azért jobb mert a rendszer hűtéséhez használt levegőt, az egyik csövön beszívja a klíma, a másik csővőn pedig kifújja a szabadba. Igy nem a lehűtött levegővel hűti magát.

  Mennyire hangos egy ilyen készülék?
  Sajnos tényleg elég hangos, bár az, hogy kinek mi a zavaró, az egyénileg eltérő.
  Én még fiatalon amikor egy albérletben laktam vásároltam egy mobil készüléket, de csak napközben tudtam használni, mert számomra este már elviselhetetlen volt a hangja.
  Kb.: úgy kell elképzelni, mintha a mosógép mellett szeretnénk aludni.

  És akkor mégis kiknek ajánljuk a mobil klímát?

  Én jószívvel senkinek nem ajánlanám, maximum az ellenségemnek.
  De persze lehet olyan élethelyzet amikor nincs más alternatíva.
  A mobil klíma tényleg csak olyannak jó akik kihasználják a hordozhatóságát. Pl. gyakran költöznek, vagy több helyen / helységben is szeretnék használni (telek, garázs, műhely, stb.) és nincs annyi pénzük, hogy mindenhová split klímát szereltessenek. Azoknak akik ez mellett döntenek mindenképpen márkás, csendes terméket keressenek.

  Ha nekem kenne ilyen készüléket vennem, akkor megpróbálnék Split rendszerű mobilklímát venni. Sajnos ilyet Magyarországon én még nem láttam. Igaz nem is nagyon kerestem.
  A második választás a kültéren elhelyezhető mobilkészülék lenne. Amennyiben megoldható a kültéren való elhelyezés. Ezt már biztos hogy lehet itthon kapni pl: a Fisher kínálatában megtalálható, igaz az ára vetekszik egy normális SPLIT klímával. (ez ugye nem is csoda, hiszen, ugyanolyan alkatrészekből állnak ezek is, csak itt minden egybe van építve)