• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Klíma márkákról részletesen.

  Klíma választás előtt állva azzal szembesülhetünk, hogy a piacon számtalan márka közül választhatunk, és nehéz lehet eligazodni a sok-sok lehetőség között. Ennek a cikknek a célja, hogy a Magyarországon elérhető legfontosabb klíma márkákat bemutassuk, így segítséget adjunk abban, hogy mindenki az igényeihez legközelebb álló gyártótól tudjon készüléket választani. A márkák bemutatását kiegészítettük egy „értékelés” mezővel is, mely egy szubjektív érték, és a saját tapasztalatainkon alapszik.

  Fontos leszögezni, hogy az egyes gyártók termékpalettáján nagyon eltérő minőségű és kategóriájú klímákat találhatunk, vagyis egy közepes kategóriájú kínai gyártó drágább készüléke akár jobb színvonalú lehet, mint egy prémium japán márka belépő szintű modellje.

  1. Prémium japán gyártók (Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba)
  2. Dél-Koreai gyártók (LG, Samsung)
  3. Kínai gyártók (Gree, Syen, Hisense, Midea, MDV by Midea)
  4. OEM márkák (Fisher, Rcool, HD)
  5. ‘Egyéb’ márkák (Whirlpool, Bosch, Electrolux)


  1. Prémium japán gyártók (Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba):

  A japán márkákra jellemző a letisztult, sallangmentes formavilág, és hogy a műszaki megoldásokban a jól bevált, megbízható és stabil technológiákat alkalmazzák. A legtöbb japán klíma esetében még kijelzőt sem találunk a beltéri egység előlapján, és a távirányítók is egyszerű, funkcionális felépítésűek. Jellemző a japán klímákra a prémium anyaghasználat, a megbízható működés, a hosszú élettartam, a csendes, finom működés, és a kifinomult műszaki megoldások.

  A legtöbb japán modell esetében a WIFI modul nem alaptartozék, hanem opcionálisan vásárolható meg.


  Daikin (Japán):

  A cég elődjét 1924-ben alapították (‘Osaka Kinzoku Kogyosho Limited Partnership’ néven), majd az 1930-as évektől már Daikin név alatt gyártottak különböző hűtőberendezéseket. A cég neve talán azért nem annyira ismert széles körben, mert nem gyártanak más elektronikai eszközöket (pl. TV-t, mosógépet, stb.), hanem teljes mértékben a klimatizálásra és a hűtés-fűtéstechnikára specializálódtak.

  A Daikin klímákra jellemző a tartós, jó minőségű anyaghasználat, és a hosszú élettartam. Nem véletlenül szokták a Daikin-t a „klímák Mercedesének” is hívni.

  Hol gyártják? A magyar piacra készülő klímákat legtöbbször a Daikin csehországi vagy törökországi gyáraiban készítik. A Daikin-nak ezen kívül a világ számos országában vannak gyárai.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1- 5-ös skálán): 5 / 5 – kitűnő

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Daikin saját magyarországi leányvállalattal rendelkezik, Daikin Hungary Kft. néven.

  Hivatalos weboldal: www.daikin.hu

  Értékelés (1-5-ös skálán): 5 / 4,6

   

  Fujitsu (Japán):
  A cég jogelődjét, a Yaou Shoten Ltd.-t 1936-ban alapították, és a cég ekkor még kizárólag háztartási elektronikai eszközök gyártásával foglalkozott. 1971-ben mutatták be a mai klímák elődjének tekinthető „min min” kazettás klímaberendezésüket. A cég 1984-ben lépett szövetségre a Fujitsu Ltd-vel, kialakítva ezzel a ma is használt nevét: Fujitsu-General Ltd. A Fujitsu a világ legjelentősebb klímagyártói között van.

  Jellemző a Fujitsu készülékekre a minőségi anyaghasználat, a megbízható, csendes működés, és a hosszú élettartam, ezért nagyon szívesen ajánljuk őket.

  Hol gyártják? A Fujitsu rendelkezik gyáregységekkel Kínában (3 gyár) és Thaiföldön is.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 5 – kitűnő

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Columbus Klíma Kft. 2004 óta a Fujitsu klímák kizárólagos magyarországi forgalmazója.

  Garancia: a Fujitsu klímákra Magyarországon egyedülálló módon 10 év garanciát biztosít a gyártó.

  Hivatalos weboldal: www.fujitsuklima.hu

  Értékelés (1-5-ös skálán): 5 / 4,8

   

  Mitsubishi (Japán):
  A Mitsubishi 1945 óta gyárt hűtéstechnikai eszközöket, így közel 80 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. A cég mindig élen járt a környezetbarát, energaitakarékos megoldások kifejlesztésében és alkalmazásában.

  Jellemző a Mitsubishi klímákra a csendes működés, a robosztus kialakítás (nem spórolják ki belőle az anyagot), és a minőségi anyaghasználat.

  Hol gyártják? A Mitsubishi rendelkezik gyáregységekkel Japánban, Skóciában, Thaiföldön és Kínában is.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 4,6 – kitűnő

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Mitsubishi klímák forgalmazója Magyarországon az M-Klíma Kft.

  Hivatalos weboldal: www.mklima.hu

  Értékelés (1-5-ös skálán): 5 / 4,5

   

  Panasonic (Japán):
  A Panasonic 1958-ben fejlesztette ki az első otthoni célra szánt légkondicionáló berendezését. A gyár alapítója, Konosuke Matsushita által 1929-ben megfogalmazott vezetői célkitűzés jól visszaadja a cég filozófiáját: „Ipari szereplőként viselt felelősségünket felismerve eltökélt célunk, hogy üzleti tevékenységeinkkel elősegítsük a társadalom haladását, fejlődését és az emberek jólétét, ezáltal világszerte hozzájáruljunk az életminőség javításához.” Ez a szemléletmód ma is visszaköszön a Panasonic készülékeiben, hiszen prémium minőségű, energiatakarékos, felhasználóbarát készülékeket gyártanak.

  A Panasonic számos saját fejlesztésű technológiát is alkalmaz a készülékeiben, ilyen például a nanoeX, ami a beltéri levegő minőségének javítását teszi lehetővé.

  Hol gyártják? A Panasonic rendelkezik gyáregységekkel Japánban, Kínában, Malajziában, Tajvanon, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Indiában is.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 4,5 – jó

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Panasonic klímák forgalmazója Magyarországon a CS 80 Kft.

  Hivatalos weboldal: www.panasonics.hu

   

   

  Toshiba (Japán):
  1939-ben Japánban két cég egyesüléséből született meg a „Tokyo Shibauro Electric Company” nevű cég, amit már ekkor is sokan TOSHIBA néven emlegettek, de a cég hivatalosan csak 1978-ban kezdte el használni a nevet. 1961-ben a Toshiba megalkotta első split (vagyis osztott) légkondicionáló berendezését, aminél a kültéri és a beltéri egységet csak réz csővezetékek kötik össze. Ez akkoriban óriási innovációnak számított, és a Toshibára azóta is jellemző az innovátori szerepkör.

  A Toshiba klímák megbízhatóak, csendes működés jellemzi őket, és az esztétikus megjelenésüknek is köszönhetően népszerűek a lakossági klímák piacán.

  Hol gyártják? A Toshiba rendelkezik gyáregységekkel Japánban, Kínában és Thaiföldön is.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 4,4 – jó

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Toshiba klímák forgalmazója Magyarországon az Atlantisz Klíma Bt.

  Hivatalos weboldal: www.toshiba-klima.hu

   

   

  2. Dél-Koreai gyártók (LG, Samsung): 

  LG (Dél-Korea):
  Az LG 1968-ban a koreai gyártók között úttörőnek számított, hiszen már ekkor megalkotta az első lakossági használatra szánt légkondicionáló berendezését. Az LG-re mindig is jellemző volt az innovatív, haladó gondolkodás, és ma is ez jellemzi a készülékeit.

  Az LG kínálatában több rendkívül jó paraméterekkel rendelkező készülék van, melyekre az energiatakarékos, környezetbarát működés jellemző.

  Hol gyártják? Az LG rendelkezik gyáregységekkel Dél-Koreában, Kínában, Thaiföldön, Vietnamban, Indiában, Szaúd-Arábiában, Brazíliában és Törökországban is.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 4,2 – jó

  Hivatalos weboldal: www.lgklima.eu

   

   

  Samsung (Dél-Korea):
  A Samsung klímákra jellemző az esztétikus, designos formavilág, és az innovatív megoldások. Azonban sajnos volt egy időszak, amikor nagyon sok hiba jellemezte a Samsung klímákat, ezért Magyarországon az utóbbi időben igencsak lecsökkent a piaci részesedésük.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 2 – hullámzó

  Hivatalos weboldal: www.samsung.com/hu/business/climate/

   

   

  3. Kínai gyártók (Gree, Syen, Hisense, Midea, MDV by Midea): 

   

  Gree (Kína):
  A Gree gyárat 1991-ben alapították a kínai Zhuhai városában. Az innovatív, jó ár-érték arányú készülékeknek, és az erős marketing tevékenységnek köszönhetően a Gree mára a világ piacvezető klíma gyártója lett. Évente 60 millió lakossági és 5,5 millió kereskedelmi klímaberendezés legyártására képes, így a klímás piac megkereülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát.

  A Gree Magyarországon is piacvezető, a klímagyártók között a legmagasabb eladott darabszámmal büszkélkedhet.

  A Gree termékpalettáján találhatóak olcsóbb, alacsony műszaki tartalommal rendelkező készülékek is, de prémium, magas műszaki tartalmú és megbízható klímák is.

  Hol gyártják? A Gree 14 kínai, 1 pakisztáni és 1 brazíliai gyárral rendelkezik.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 5 – kitűnő

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Gree klímák kizárólagos magyarországi forgalmazója a COOL4U Kft.

  Hivatalos weboldal: www.gree-magyarorszag.hu

   

   

  Syen (Kína):
  A Syen a Gree almárkája, vagyis a Gree gyáraiban készül, de ez egy olcsóbb, belépő szintű készülékcsalád a Gree portfólióján belül.

  A Syen klímák megbízhatóak, jó ár-érték aránnyal rendelkeznek.

  Hivatalos weboldal: www.syen.hu

   

   

  Hisense (Kína):
  A Hisense 1969 óta gyárt háztartási elektronikai eszközöket, és Kínában a 3. legnagyobb klíma gyártónak számít. Világszerte számos szponzorációs megállapodás kötődik a nevéhez (pl. Aston Villa focicsapata, vagy a 2018-as foci vb), ezért egyre ismertebb márkaként van jelen a világpiacon, és Magyarországon is.

  A Hisense gépekre jellemző a kitűnő anyaghasználat, a megbízható, csendes működés, és a praktikus extra funkciók. Mivel árban magasabb a hasonló kategóriájú készülékekhez képest, ezért a nagy áttörés még várat magára.

  Hol gyártják? A Hisense 14 gyáregységgel rendelkezik, melyek az alábbi országokban találhatóak: Kína, Csehország, Dél-Afrika, Mexikó.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 3 – megfelelő

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Hisense klímák magyarországi forgalmazója a Hi-Trade-Sense Magyarország Kft.

  Hivatalos weboldal: www.hisense-klima.hu

   

   

  Midea (Kína):
  A Midea gyárat 1968-ban alapították Kínában, és mára az egyik legnagyobb gyártóvá nőtte ki magát a háztartási gépek és a klímák piacán. Magyarországon a három legnagyobb darabszámban értékesített klíma márka között van, köszönhetően a kiváló ár-érték arányú készülékeinek.

  A Midea klímák megbízhatóan teljesítenek, jó az alkatrész ellátottságuk, ezért szívesen ajánljuk őket.

  Hol gyártják? A Midea a kínai gyárai mellett rendelkezik gyártóegységekkel Fehéroroszországban, Vietnamban, Egyiptomban, Argentinában és Indonéziában is.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 5 – kitűnő

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Midea klímák kizárólagos magyarországi forgalmazója 2003 óta a Planning & Trading Kft.

  Hivatalos weboldal: www.midea.hu

   

   

  MDV by Midea (Kína):
  Az MDV by Midea a Midea almárkája, vagyis a Midea gyáraiban készül, de ez egy olcsóbb, belépő szintű készülékcsalád a Midea portfólióján belül.

  Az MDV klímák is megbízhatóak, jó ár-érték aránnyal rendelkeznek.

  Hivatalos weboldal: www.mdv.hu

   

   

  4. OEM márkák (Fisher, Rcool, HD):

  Mit jelent az hogy OEM? Az OEM az Original Equipment Manufacturer kifejezés rövidítése, vagyis a köznyelvben az olyan márkák megkülönböztetésére használják, melyek nem rendelkeznek saját gyárral vagy gyártó kapacitással, hanem egy nagy gyártótól (főleg Gree, Midea, Chigo) a saját igényeik szerint összeállított készüléket adnak el a saját márkanevük alatt.

  Vagyis például az imént említett MDV by Midea és Syen is OEM márkák, hiszen a Midea illetve a Gree gyártja ezeket a készülékeket, de más név alatt hozzák őket forgalomba.

  Az OEM klímák tehát nem jobbak vagy rosszabbak a gyári készülékeknél, hiszen a műszaki tartalmukat minden esetben az határozza meg, hogy a forgalmazó milyen beltartalommal kéri legyártani az adott készüléket.

  A tapasztalataink azt mutatják, hogy az OEM márkák között is vannak olyanok, melyeknek a készülékei még a gyári márkákhoz képest is megbízhatóbbak, de vannak olyanok is, amiket egyáltalán nem javaslunk megvételre.


  Fisher

  A Fisher 1999 óta van jelen Magyarországon, vagyis a legrégebbi magyarországi klímamárkák közé tartozik. A Fisher 1999 óta gyártat légkondicionáló berendezéseket, főleg a Gree és a Midea gyártókkal, és Magyarországon már több mint 50.000 db készülék került beszerésre, a meghibásodások száma pedig 1% alatti! Ez a jó minőségű készülékeknek, a megfelelő műszaki tartalomnak, és a jó szervizháttérnek köszönhető.

  A Fisher klímákat kiváló ár-érték arányuk, és alacsony meghibásodási arányuk miatt szívesen ajánljuk ügyfeleinknek.

  Hol gyártják? A Fisher portfóliója 4 gyárban kerül legyártásra Kínában, olyan vezető gyárakban, ahol több mint 100 ismert márka között a legismertebb japán berendezések is készülnek.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 5 – kitűnő

  Garancia: Magyarországon egyedülálló módon 6 év garanciát vállal a forgalmazó a Fisher klímákra!

  Ki forgalmazza Magyarországon? A Fisher klímák kizárólagos magyarországi forgalmazója a Columbus Klíma Kft.

  Hivatalos weboldal: www.fisherklima.hu

   

   

  Rcool
  Az Rcool márkanév alatt megjelenő klímák jó ár-érték arányt képviselnek, és megfelelő műszaki tartalommal rendelkeznek.

  A megbízhatóság és üzembiztonság területén ingadozó az Rcool klímák teljesítménye, ezért azt javasoljuk, hogy ha megtehetik, inkább magasabb árkategóriájú klímát válasszanak.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 3 – megfelelő

  Ki forgalmazza Magyarországon? Az Rcool klímák kizárólagos magyarországi importőre a ROTOVILL Kft.

  Hivatalos weboldal: www.rcool.hu

   

   

  HD
  A HD a klímák belépő szintje, ez az a legolcsóbb árkategória, amit még jó szívvel tudunk ajánlani.

  Azoknak ajánljuk, akik a lehető legolcsóbb áron szeretnének ellátni csak hűtési feladatokat.

  Alkatrészellátás, szervizhálózat (1-5-ös skálán): 5 / 4 – jó

  Ki forgalmazza Magyarországon? A HD klímák kizárólagos magyarországi forgalmazója a Columbus Klíma Kft.

  Hivatalos weboldal: www.hdklima.hu

   

   

  5. ‘Egyéb’ márkák: 

  Whirlpool, Bosch, Electrolux, stb.

  Sok jól ismert elektronikai eszközöket gyártó cég hoz forgalomba saját márkaneve alatt klímákat is, mint például a Whirlpool vagy a Bosch. A fogyasztók azt hihetik, hogy a klímák is az elektronikai eszközök esetében megszokott minőséget és műszaki tartalmat fogják képviselni, azonban ez nem így van. A Whirlpool vagy a Bosch nem gyárt klímákat, nem rendelkezik saját gyárral. Valójában ezek az olcsó klímák általában kifutott, elavult technológiákkal kerülnek legyártásra, és nem túl hosszú életűek.

  Ebbe a kategóriába tartoznak még a rendkívül olcsó, különböző márkanéven forgalomba hozott nagy hipermarketekben vagy barkácsáruházakban kapható klímák is, melyek szintén alacsony műszaki tartalommal rendelkeznek.