• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Inverteres vagy ON-OFF klímát?

  Azt hogy melyik a jobb típus mindig a felhasználás módja dönti el.
  De igazából a jogalkotók már eldöntötték helyettünk a kérdést, mivel az EU ban nem lehet forgalomba hozni régi ON-OFF típusú készüléket, csak Inverteres gépet.

  Épp ezért nem is szánnék túl sok időt ezeknek a bemutatására, hiszen lakossági termékek között ON-OFF típusút már nem fog kapni.
  Viszont használt termékeket kínáló weboldalakon még fel fel tűnik egy két ilyen leszerelt, működőképesnek mondott készülék.
  Ezekkel érdemes vigyázni, a cikk végén kifejtem, hogy miért.


  Inverteres gépek:


  Az inverteres gépeknek nagyon sok előnyük van a hagyományos on-off tipusú gépekkel szemben.
  Lakossági felhasználás során, kisebb a fogyasztása, precízebben szabályozható.
  Az inverteres klímákban egy elektronika folyamatosan a hűtési vagy fűtési igényeknek megfelelően szabályozza a kompresszor fordulatszámát. Ezért ezek a klímák részterheléssel is tudnak üzemelni.
  Mivel a kültéri és a beltéri egység folyamatosan kommunikál egymással, ezért csak az „összepárosított” készülékek tudnak együtt dolgozni.
  Az inverteres készülék, induláskor mindig alapjáraton indul el, és csak később kapcsol magasabb fokozatba.
  Ez azért fontos, mert az egy fázisú elektromos motorok induláskor pár másodpercre 300% körüli áramfelvételt produkálnak, ezzel pedig sok lakásnál túl terhelték az elektromos hálózatot, ami a biztosíték lekapcsolásához vezetett.
  Inverteres gépeknél ilyen nem fordul elő.


  Az On-OFF gépek:

  Ezeknek a gépeknek a jellemzője az volt, hogy kétféle üzemállapotot tudtak, vagy 100% os fordulaton működtek, vagy leálltak.
  Ez komfort szempontjából sem volt a legjobb, hiszen vagy dőlt belőlük a 15C fok körüli hideg levegő, vagy semmit nem hűtöttek. A hőmérsékletet sem tudták olyan percizen tartani, mint az újabb készülékek, gyakran 3-4C fok kilengés is volt a lakásban. Mivel üzem közben csak 100% on tudtak működni, ezért hangosabbak voltak.
  De természetesen ennek is meg voltak a maga előnyei.
  Sokkal egyszerűbb konstrukció volt, minimális elektronikával, igy az üzembiztonságuk is nagyobb volt.
  A kültéri és a beltéri berendezések nem kommunikáltak egymással, emiatt, gyakorlatilag bármelyik beltéri egység bármelyik kültéri egységgel működőképes volt, még a gyártónak sem kellett azonosnak lennie.

  Egy kis érdekesség:

  Léteztek olyan ON-OFF típusú gépek is, (főleg nagyobb, drágább rendszereknél)  amelyek ha nem is olyan precízen mint egy inverteres klíma, de képesek voltak a teljesítményüket szabályozni.
  Ezt úgy tudták elérni, hogy nem 1db kompreszort építettek bele, hanem jellemzően 3db ot.  A kompresszorokat a teljesítmény igény szerint kapcsolgatta a készülék. 
  A kompresszorok eltérő teljesítményűek voltak Pl: 20%, 30%, 50% teljesítmény. Igy 7 különböző teljesítmény szintre volt képes a készülék.

  Használt régi készülékek:

  Ígértem, hogy kitérek a használt készülékek veszélyeire, pár szóban.
  Használt klímát vásárolni, elég nagy bátorságra vall.

  A régi készülékek, régi fokozottan környezetkárosító hatású klímagázokkal voltak töltve. Ezeket folyamatosan vonják ki a forgalomból.
  Sok gázt, már szerviz célból sem lehet a régi készülékbe visszatölteni!
  Azaz, ha olyan készüléke van, ami régi betiltott hűtőközeggel üzemel, és el szivárog belőle a hűtő közeg. Nem tudja újra üzembe helyeztetni!

  Sok hűtőközegnek létezik, újabb kevésbé szennyező megfelelője, amit még akár ma is lehet használni, bár ezek többségé is előbb utóbb tiltva lesz.
  Ez elsőre jó hírnek tűnik, de sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet, nem elég csak hűtőközeget cserélni. Szinte minden esetben olajat is kell cserélni, ami a készülék teljes átmosásával jár. Sok esetben a nyomásszabályzókat is cserélni kell.
  Ez nem olcsómulatság, gyakorlatilag annyiba kerül amennyiért már akár egy új készüléket is lehet venni.
  Épp ezért az ilyen gázcseréket csak nagy Ipari berendezéseknél lehet gazdaságosan megoldani.

  Persze a használt készülékeknek további buktatói is vannak, nem tudni ki, és hogy szerelte fel. 
  Régi szakik, de sajnos még ma is jellemző, hogy nem vákuumolták le a készüléket. „Minek az, kicsit rányitunk a gázra, és az majd kitolja a levegőt.”

  Sajnos, ez a hozzáállás a készülék 5-6 év utáni, meghibásodását garantálja.
  Ugyanis a klíma olaja, és a levegőben található nedvesség savas elegyet alkot, ami szép lassan lemarja a szigetelő gyantaréteget az kompresszor tekercseiről, ami ezáltal leég. 
  A kompresszor cseréje a legtöbb készüléknél gazdasági totálkárt jelent.