A klímák hatása a klímára

Egyre több helyen olvasom, vagy hallom azt a megállapítást, hogy a klíma készülékek használatával a földünket melegítjük. 

Ez egy téves megállapítás, de mindjárt részletesebben is kifejtem miért. 
Először is kezdjük azzal, hogy miért is gondolhatják ezt egyesek. 

Ha nyáron a klíma kültéri egysége mellé állunk akkor azt érezzük, hogy abból igencsak meleg levegő távozik, közel 40-50 fokos levegő. 
Aki ezt nézi, érzi, az joggal gondolja azt, hogy igy is 38  fokos kánikula van, és itt egy berendezés, amiből csak úgy dől a meleg. 
Igy joggal következtetünk arra, hogy ez igenis tovább melegíti a földet. 

Igen ám, de ahogy az érmének, úgy a klímának is két oldala van.
A klíma másik oldal pedig hideget fúj. 
Na most akkor melegít vagy hűt? 

Mindkettőt csinálja! 
A  lakás levegőjét lehűti 10 fokkal, a környezetet pedig felmelegíti 10 fokkal. 
Ha valaki jó volt matekból akkor tudja hogy -10 fok és +10 fok = 0 fok.
Azaz a környezetre gyakorolt hatása nulla. 

Hogy lehetséges ez?

A klíma másik neve hőszivattyú!

A szivattyú pedig valamit mozgat. 
Egy víz szivattyú a vizet mozgatja, a gázolaj szivattyú a gázolajat mozgatja.
A hő szivattyú pedig, a hőt mozgatja. 

Térjünk vissza a víz szivattyúhoz, mivel azt mindenki ismeri, mindenki látott már ilyet működés közben. 
Ha van két edény, az egyik tele van vízzel a másik üres, és át szivattyúzzuk a vizet az egyik edényből a másikba, az egyik edény szárazabb lesz, a másik vizesebb, de a víz mennyisége nem változik, a két edényben pontosan ugyanannyi lesz a víz mint előtte. 
Ugyanez történik akkor is, ha a vizet a föld mélyéből szivattyúzzuk a felszínre. A bolygonkon ettől egy gramm vízzel sem lesz több vagy kevesebb, mindössze a víz helyét változtattuk meg. 

A hőszivattyú ugyanezt csinálja, a meglévő meleget szivattyúzza át egy másik térbe, jellemzően a szabadba.   Csak itt nem szárazabb hanem hűvösebb lesz az egyik helység, míg a másik nem vizesebb, hanem melegebb lesz. 
De a hőmérséklet a földünk egészében nézve ettől változatlan marad. 

Természetesen más véleményen lehet az, akinek a szomszéd klímája pont a teraszára fújja a kellemes 50 fok körüli levegőt. Az ő kertjére nézve igaz lehet hogy melegebb lesz a klíma miatt.  (De ez csak lokális értelemben okoz változást, globális hatása nincs, ez kb.: ugyanolyan mint amikor egy cső törés miatt elönti a pincét a víz, az is lokálisan nagyon kellemetlen, viszont globálisan a víz mennyisége nem változik. )


Sajnos, azért a helyzet nem ennyire rózsás, mert a klíma gázok igen is hozzájárulnak a bolygó felmelegedéséhez. 
Ez természetesen csak akkor okoz gondot, ha hibás szerelés miatt a készülékből elszökik a gáz, vagy a felelőtlen szerelő, a gáz megfelelő kezelése helyett egyszerűen szélnek ereszti azt. 

A régi gázok némelyike pl: R11 olyan káros volt, hogy 1kg gáz 3500 tonna  CO2 gáz környezet károsító hatásának felelt meg! 
Ráadásul a régi gázok az ózonréteget is bontották, ennek is köszönhető az ózon lyuk. 

Szerencsére a gyárak és a politikusok is felismerték ennek veszélyét, és az évek során folyamatosan, jobb és jobb klíma gázokat fejlesztenek ki, amiknek a környezet károsító hatása ma már eltörpül, a 10-20 évvel ezelőtti hűtő közegekhez képest. 

Továbbá ezért is fontos, hogy csak szakember nyúljon a készülékhez! 

Sok ezermester nyugodt szívvel leszereli a régi klímát, és engedi szélnek a gázt, és nem gondol bele, hogy ezzel mekkora kárt okoz a környezetnek. 


Ma már sok készülék teljesen klíma semleges hűtőközeggel üzemel, mint például R290 = propán
R744 = CO2  (széndioxid)