• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Klímatisztítás házilag! Csak saját felelősségre!

  Gyakori kérdés, hogy megcsinálhatom e a klíma tisztitást saját magam? 

  A válasz erre egyértelműen az, hogy igen, hiszen a készülék az öné, azt csinál vele amit akar.

  De a klíma karbantartás hasonló dolog mint az autó szerviz.
  Ha veszünk egy autót, és szeretnénk megőrizni a garanciát, akkor az olajcserét nem csinálhatjuk meg rajta saját magunk, a gyártó előírja, hogy csak akkor biztosítja a garanciát a megvásárolt termékre, ha azt szakember tartja karban.
  Nos a klíma készülékekre is ugyanezek a feltételek érvényesek, ha nem szeretnénk elveszíteni a garanciát, akkor évente 2 alkalommal szakemberrel kell kitisztíttatani a készüléket.

  Természetesen az 1-2-5 éves garancia lejárta után, nyugodtan dönthet úgy, hogy a tisztitást saját maga fogja elvégezni.

  A klíma tisztitás, nem tűik bonyolult dolognak, és valójában tényleg nem is az.
  Viszont érdemes tudni, hogy a klímások, nem szappanos vizet, vagy domestost használnak a klímatisztitáshoz, hanem speciális vegyszereket.
  Ezek rendszerint minimum 5 literes kiszerelésben kaphatók, az áruk pedig 15-25.000 Ft.  
  Továbbá nagy nyomású gépeket használnak  (6-25 Bar!). A nagy nyomású víz permet pedig nagyon hatékonyan képes eltávolítani még a legmakacsabb szennyeződéseket is. 

  Ha valaki nem megfelelő vegyszereket használ, akkor azzal teljesen tönkre tudja tenni a készüléket!

  Megjegyzés: A különböző barkácsáruházakban kapható klímatisztitó sprayk többségét  nyugodtan felejtse el! Ezek többsége maximum időszakos fertőtlenítésre használható. De ezek a koszt nem távolítják el!


  Használatuk kb.: olyan mintha a fürdést, valamilyen dezodorral szeretnénk helyettesíteni. Lehet hogy jó illatunk lesz, de a koszt nem szedi le rollunk.
  ha valaki nem hiszi próbálja ki az autóján! A koszos részeket fúja be vele, és figyelje, hogy eltűnik-e a kosz az autóról. 😀 
  Mint minden koszos tárgyat, csak mosással, lehet megfelelően tisztitani!
  A koszos tányér sem lesz önmagában attól tiszta, hogy ráfújunk egy kis mosogatószert!  

  FONTOS! Az itt leírtakért felelősséget nem vállalunk! A tisztítást mindenki csak saját felelősségére végezze!

  Fontos tisztában lenni, hogy ezzel a módszerrel, jóval több időbe telik, a klíma alapos kitakarítása, főleg ha egy nagyon elhanyagolt klímát kell takarítani.  Valószínű, hogy a műveletet többször is meg kell ismételni, mivel a letapadt koszt és penészt, nem lehet egy lépésben teljesen eltávolítani.  És valószínű, hogy a végeredmény csak megközelíteni tudja egy nagymosású mosóval végzett takarítást.


  Szükséges eszközök:
  1db pumpás kézi permetező készülék. Ilyet minden barkácsáruházban lehet vásárolni 5-8 literes űrtartalommal. Lehetőleg olyat vegyünk amit 3Bar nyomásra lehet pumpálni. ára: 3.000-10.000 Ft között.
  1db takarófólia. kb: 2m x 3m
  1db vödör
  1db szigetelőszalag. (nem feltétlen kell)
  1db kisméretű létra

  Folyamat:

  1 Lépés: A készüléket áramtalanítsuk! 
  A készülékben 230V os feszültség van! Véletlenül rossz helyre spriccelt folyadék, halálos áramütéshez vezethet!
  Ez mind a beltéri és mint a kültéri egység takarításánál fontos! Áramtalanítás után ellenőrizzük, hogy az áramtalanítás biztos megtörtént e!
  Hivatalosan visszakapcsolás ellen biztosítani kellene! Ha többen laknak a lakásban, akkor minimum egy papírlapra írja ki a biztosítékhoz, hogy NE Kapcsold vissza!
  Sok embert ért már megrázó élmény, mert Nagyi azt vette észre, hogy a TV ben nem tudja nézni a kedvenc sorozatát, és látta, hogy a biztosíték le van kapcsolva, ő felkapcsolta.
  Lehetőleg pakoljunk el minden elektromos készüléket a környékről, vagy ha ez nem lehetséges takarjuk le.

  2 lépés: A takaró fóliát próbáljuk meg behúzni a klíma beltéri mögé amennyire csak tudjuk. Ha kell szigetelőszalaggal fogassuk a klíma oldalához vagy a falhoz.
  A fólia másik végét pedig helyezzük a vödörbe. Ez a fólia fogja megakadályozni , hogy a falunk koszos legyen. 
  De idővel érdemes beruházni egy klíma mosó zsákra.

  3.lépés: A klímakészüléknek nyissuk ki az előlapját, az itt található szűrőket zuhany alatt alaposan mossuk ki. Majd rakjuk el száradni.
  Ha megoldható akkor a terelőlapot pattintsuk ki a helyéről.
  Van olyan készülék ahol a középső elemet félre lehet húzni, de a legtöbb klímánál finoman meg kell hajlítani a légterelőt, és ki kell pattintani a helyéről.
  Ha nem megy akkor inkább be feszegesse!

  4. lépés: A kézi permetezőt töltsük meg enyhén meleg vízzel. (A forró víz tönkreteheti a permetezőt!)  kb. fél liter víz elég lesz.
  Tisztító folyadék: itt nagyon FONTOS! hogy ne használjunk semmilyen erős lúgos, vagy savas, klóros tisztítószert még ecetet sem!
  Ugyanis a klímák hőcserélője egy nagyon vékony alumínium lemez, amelyet egy vékony védőréteggel látnak el. Ha ezt erős lúg, vagy sav éri, akkor onnantól az állapota folyamatosan csak romlik.

  Sérült (Blue Fin) védőréteg.

  Az alumínium lamellákon fehér por szerű oxid réteg képződik a felületen, ami rontja a hőcserét.
  Ez sajnos  visszafordíthatatlan folyamat.


  Épp ezért a legjobb ha tiszta vízzel csinálja a tisztítást, esetleg a vízbe egy nagyon kevés szappan, vagy konyhai mosogatószert keverhet. 

  A permetezővel először alaposan nedvesítsük be a hőcserélőt és a ventilátor lapátokat is.
  Ezután várjunk kb. 10-15 percet, amíg a kosz felázik.


  5: lépés:

  A 15 perc letelte után a permetezőt töltsük fel tiszta vízzel, majd  pumpáljuk fel a maximumra, a szórófejet pedig állítsuk úgy hogy erős sugárban spriccelje a vizet.
  Kezdjük el mosni a hőcserélőt, ügyelve arra, hogy a szórófej ne érjen a lamellákhoz, azok ugyanis nagyon könnyen elhajolhatnak!
  Próbáljuk meg mimnél alaposabban mimnél több irányból mosni a lamellákat. Ezt addig folytassuk, amikor már nem látunk koszos vizet lefolyni a ventilátor mögött.

  A lamellák mögött található a ventilátor, ezt is nagyon alaposan mossuk át. 
  lehetőleg egy zseblámpával is világítsuk meg, hogy lássuk mit is csinálunk.  

  6 lépés: Összeszerelés előtt érdemes befújni a klíma belsejét fertőtlenítő spray el, ezt akár autós boltokban, vagy bevásárlóközpontokban is be lehet szerezni 1500-3000 Ft körüli összegért.
  Fontos! hogy kövessük a palackon található utasításokat! A legtöbb ilyen spray egességre ártalmas vegyszernek minősül, így óvatosan bánjunk vele.
  Ha ezzel kész vagyunk helyezzük vissza a szűrőbetéteket, és csukjuk le a fedelet. A készülék külső felét puha nedves szivaccsal mossuk tisztára, majd egy puha ronggyal töröljük szárazra.

  7 lépés: A kültéri egységnél is próbáljuk meg elvégezni a mosást, de nagyon figyeljünk a biztonságra. magasban végzett munkánál mindig ügyelni kell a megfelelő rögzítésre!
  De ha nehezen hozzáférhető helyen van, inkább csak locsolja ki egy kerti slaggal.

  Javasoljuk, hogy kerülje a nagy nyomású ( 50Bar vagy feletti) mosó használatát! A nem megfelelően megválasztott szórófej, és a rossz irányból végzett mosás, a lamellák károsodásához vezethet! (könnyen leszedi a védőréteget, és akár a lamellákat is elgörbítheti) 
  Ezzel pedig többet árthat mint amennyit használ!

  A tisztítást évente minimum 2 alkalommal érdemes elvégezni, tavasszal és ősszel.
  Olyan helyeken, ahol sok a szálló por, ennél gyakrabban is szükség lehet rá.

  A klímában található szűrőbetéteket pedig ennél is gyakrabban, érdemes átmosni. Azt hogy milyen gyakran a használat mennyiségétől és az egyéb körülményektől függ függ (földút a ház elött, szőnyeg, kisállat, stb…).
  Ha egész évben használja, akkor  havonta érdemes rászánni azt az 5-6 percet.