• Telefon: (+36) 70 518-1943info@k-klima.hu
 • Kell a klímához WiFi?

  Ennek megválaszolása elég szubjektív dolog, mert ahány ember annyiféle igény. 

  Kezdjük az elején, hogy mi  is az, hogy WiFi van a klímában?

  Manapság nagyon divatos lett az okos otthon kifejezés, ami többek között azt is jelenti, hogy háztartási készülékeinket az internet segítségével távolról is tudjuk vezérelni.  Ma már szinte bármilyen készülék kapható ilyen képességekkel, a robot porszívótól a mosógépen át, a kávéfőzőig. 
  A klímák sem maradhattak ki ebből, igy megszülettek az „okos” klímák. 
  Ezekben egy beépített, vagy külön megvásárolható WiFi modullal, a készülék képes csatlakozni az internetre. (Persze ehhez a lakásban internet előfizetésre is szükség van!) Az igy csatlakoztatott készüléket, egy okostelefonra telepített applikáció segítségével távolról is irányítani lehet.  

  Viszont azt is tudni kell, hogy az egyes gyártók által kínált megoldások között hatalmas különbségek vannak. 
  Épp ezért míg az egyik mindenféleképpen nagyon hasznos, a másik az akár nélkülözhető is tud lenni a legtöbb ember számára. 

  Azt rögtön az elején leszögezném, hogy nem ismerem minden gyártó telefonos applikációját. Attól, hogy nagyon sokféle klímát szereltem már fel, elég keveset használtam tartósan, főleg mobil applikációról.

  A leírásban nem térek ki arra, hogy melyik klímagyártó applikációja mit tud, egyfelől azért mert nem ismerem mindet, másfelől meg, az applikációk is folyamatosan fejlődnek. Elképzelhető, hogy egy ma még nem elérhető funkció, ma-holnap lefejlesztésre kerül.
  Továbbá sajnos itt is tetten érhető, hogy ugyanaz az applikáció egy drágább készülékkel sokkal több funkciót kínál, mint egy olcsó készülékkel. 

  Szóval ha valakinek ezek fontassak, vásárlás előtt feltétlen nézzen utána, hogy a kinézett készülékhez milyen applikáció van, és annak is hogy az adott készülékkel együtt használva milyen funkciók érhetőek el. 

  (Tájékozódni, mindig a gyártó oldalán érdemes, a PDF használati utasítást átnézve  ha pontos információkra vágyunk. A kereskedések weboldalain, sok esetben pontatlan infók vannak feltüntetve. )

  Milyen megoldások vannak?

  Általában az olcsóbb készülékeknek ma már alap tartozéka a WiFi modul.
  Sajnos hiába adják ingyen, sok mindenre nem használható.
  Többnyire ugyanazt tudja mint a távirányító, annyi különbséggel, hogy az applikáción keresztül, akár Görögországból is ki-be tudjuk kapcsolni a klímát.

  Ezt az egyszerűbb megoldást a legtöbb ember maximum kezdetben használja.

  A reklámszövegekben az szerepel, hogy milyen jó dolog is ez, hiszen amikor elindulsz a munkahelyedről, csak 1 kattintás, és mire hazaérsz, évszaktól függően, hűvös vagy meleg lakás fogad. 

  Szerintem amikor valaki befejezi a munkát, nem áll neki applikációt nyomkodni, hanem amilyen gyorsan csak tudja megpróbálja elhagyni a munkahely területét, nehogy a főnök még utána szóljon, hogy lenne itt egy 2 perces munka amit meg kellene csinálni, amiről mindenki tudja, hogy minimum 20-60 percig tart. 

  A tapasztalatom az, hogy ezeket  az applikációkat egy idő után nem igen használják az emberek. 

  Persze jó ha van, hiszen nálam is előfordult már hogy elmentünk külföldre nyaralni, és a hajnali indulásnál természetesen elfelejtettem kikapcsolni a klímát. 

  Ebben az esetben hasznát vettem az aplikációnak, mert jó pár száz kilométerről is ki tudtam kapcsolni a gépet. Igy nem kellett feleslegesen hűtenie az üres lakást.  

  Megjegyzés: Az hogy egy applikáció, kezdetben csak pár egyszerűbb funkcióra képes, az nem azt jelenti, hogy később is csak ennyit fog tudni, hiszen a legtöbb applikációt a gyártók folyamatosan fejlesztegetik. 


  Lényegesen többet nyújt az az applikáció, amiben a fentieken túl, 24 órás ütemező is található!

  Ilyen pl. a Daikin megoldása (többnyire utólagosan lehet megvenni a modult)

  Az ütemező gyakorlatilag megfelel egy okosabb szobatermosztátnak. 
  Be lehet programozni a hét minden napjára, hogy mikor mit csináljon a készülék. 
  Például a lakásban található klímának felesleges egész nap mennie, ha 8:00-16:00 -ig dolgozunk.
  Ilyenkor be tudjuk állítani, hogy a klíma 8:00 kor kapcsoljon ki, vagy csökkentett teljesítménnyel üzemeljen. 
  Viszont 16:00 kor újra kapcsoljon be, vagy kezdjen el jobban hűteni vagy fűteni. 
  Igy mikor hazaérünk a lakásban már kellemes hőmérséklet fogad bennünket. 

  Mivel minden nap külön programozható, igy a klíma működése teljesen az igényeinkre szabható. 


  Ez egy olyan funkció, amivel ténylegesen pénzt lehet megtakarítani, és nagymértékben lehet javítani a konforton. 
  Azok számára akik fűtésre is szeretnék használni a klímát, feltétlen ajánlom.


  A WiFi képes klíma akkor is jó szolgálatot tesz, ha a klímát egy idősebb családtagunknál szerelhetjük fel.  Mivel az elnyomkodott beállításokat (fűtés helyett hűtés, vagy szárítás, stb…) pár kattintással helyre lehet hozni.  Igy szeretett anyósunkat nem feltétlen kell naponta meglátogatnunk 😀 

   

  Némelyik applikáció a klímák elektromos fogyasztását is képes monitorozni, és napi, havi és éves lebontásban is képes az adatokat megjeleníteni.   Ez hasznos funkció, amennyiben valaki szeretné a költségeit nyomon követni.
  Segítségével akár kitapasztalható az is, hogy hogy jobb a készüléket használni. 
  Pl.: Télen fűtés üzemmódban, egész nap 22-24 fokot tartani, vagy napközben amikor nem vagyunk otthon teljesen kikapcsolni a gépet és  csak este járatni. 

  Sokan azt gondolnák, hogy olcsóbb csak akkor használni, amikor otthon vagyunk.
  Ez azonban nem ennyire egyértelmű, mivel nappal jó pár fokkal melegebb van mint este, ezért jobb hatásfokkal lehet fűteni. 
  Ha a készüléket a nap nagy részében kikapcsoljuk, akkor a falak napközben folyamatosan hűlnek.  A kihűlt falakat pedig este kell felmelegíteni. 
  De hogy hogy jobb üzemeltetni, házanként változik, egész más egy könnyűszerkezetes ház, és más egy tégla és egy vályog ház hőtechnikája. 

  Érdemes ezekkel kísérletezni, mert sokat bukhatunk illetve spórolhatunk. 

  Méréskor soha ne egy nap eredményeit vegyük figyelembe!
  Mindig legalább 5 napos szakaszokat nézzünk, és figyeljünk arra hogy hasonló hőmérséklet legyen odakint.